Πολιτική Ποιότητας

ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Π.Μ.Σ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΉΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ

Το επιστημονικό πεδίο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) έχει ως στόχο την ανταπόκριση στις αυξανόμενες επαγγελματικές απαιτήσεις και επιστημονικές προκλήσεις που πηγάζουν από το σύγχρονο και συνεχώς αναδυόμενο πεδίο των Logistics και της Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Κύρια μέριμνα του Τμήματος είναι να θεραπεύει το επιστημονικό πεδίο σε άρτιο ακαδημαϊκό επίπεδο, προσφέροντας στους φοιτητές επιστημονικές γνώσεις και εφόδια για να ανταποκριθούν με επάρκεια στις ανάγκες του σύγχρονου επαγγελματικού περιβάλλοντος στο τομέα της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Στο πλαίσιο αυτό, το Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής αναγνωρίζει την πρόθεση του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτικής Ποιότητας του Ιδρύματος, να αποτελέσει πυλώνα αριστείας στην εκπαίδευση και την έρευνα δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στη διεθνοποίηση, στην αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, στη διδακτική και μαθησιακή καινοτομία, στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και στη διασύνδεση του Ιδρύματος με την κοινωνία.

Κύριο συστατικό της στρατηγικής επίτευξης των ακαδημαϊκών και ερευνητικών στόχων του Π.Μ.Σ. αποτελεί η ανάπτυξη και η εφαρμογή διαδικασιών ποιότητας, καθώς και η ανάλυση δεδομένων με τη χρήση εργαλείων ποιότητας. Το Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας στοχεύει στη συνεχή και συστηματική διασφάλιση, βελτίωση και ενίσχυση της ποιότητας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών και των υποστηρικτικών υπηρεσιών της ακαδημαϊκής μονάδας και γενικότερα όλων των διαδικασιών που εκτελεί η ακαδημαϊκή μονάδα.

Ειδικότερα, για την υλοποίηση της Πολιτικής Ποιότητας, το Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας δεσμεύεται να εφαρμόσει διαδικασίες ποιότητας που θα διασφαλίζουν: (α) την καταλληλότητα της δομής και της οργάνωσης του προγράμματος σπουδών του Π.Μ.Σ., (β) την επιδίωξη μαθησιακών αποτελεσμάτων και προσόντων σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων Ανώτατης Εκπαίδευσης, (γ) την προώθηση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας του διδακτικού έργου, (δ) την καταλληλότητα των προσόντων του διδακτικού προσωπικού που συμμετέχουν στο Π.Μ.Σ., (ε) την προώθηση της ποιότητας και ποσότητας του ερευνητικού έργου των μελών της ακαδημαϊκής μονάδας και όλων συμμετοχόντων στο Π.Μ.Σ., (στ) τους τρόπους σύνδεσης της διδασκαλίας με την έρευνα, (ζ) το επίπεδο ζήτησης των αποκτώμενων προσόντων των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, (η) την ποιότητα των υποστηρικτικών υπηρεσιών του Τμήματος, όπως οι διοικητικές υπηρεσίες, ακαδημαϊκές υπηρεσίες (π.χ. βιβλιοθήκη, εργαστήρια) και οι υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας, (θ) τη διενέργεια της ετήσιας ανασκόπησης και εσωτερικής επιθεώρησης του συστήματος διασφάλισης ποιότητας του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, καθώς και τη συνεργασία της Ομάδας Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜ.Ε.Α.) του Τμήματος με τη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟ.ΔΙ.Π.) του Ιδρύματος.

Το Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας για την υποστήριξη των διαδικασιών ποιότητας του Π.Μ.Σ. έχει τα παρακάτω όργανα διοίκησης:

(α) Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) του Τμήματος, η οποία: (α) ορίζει τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και των λοιπών επιτροπών του Π.Μ.Σ, (β) κατανέμει το διδακτικό έργο μεταξύ των διδασκόντων του Π.Μ.Σ., (γ) διαπιστώνει την επιτυχή ολοκλήρωση της φοίτησης προκειμένου να απονεμηθεί το Μ.Δ.Ε. και (δ) ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που προβλέπεται από τον νόμο.

(β) Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.) του Π.Μ.Σ., η οποία είναι αρμόδια για την παρακολούθηση και το συντονισμό της λειτουργίας του προγράμματος.

(γ) Διευθυντής του Π.Μ.Σ., ο οποίος εισηγείται στα αρμόδια όργανα του Ιδρύματος για κάθε θέμα που αφορά στην αποτελεσματική λειτουργία του προγράμματος. Επιπλέον, ευθύνεται για την ορθή υλοποίηση και πιστοποίηση του φυσικού αντικειμένου του Π.Μ.Σ. και τη σκοπιμότητα των δαπανών που συνδέονται με την εκτέλεση του και παρακολουθεί το οικονομικό αντικείμενό του.

(δ) Επιτροπή Επιλογής, η οποία είναι αρμόδια για την αξιολόγηση των φακέλων των υποψηφίων και για τη σύνταξη του πίνακα κατάταξης των υποψηφίων φοιτητών.

(ε) Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για την καθοδήγηση και επίβλεψη των φοιτητών.

(ε) Επιτροπή οικονομικής διαχείρισης, η οποία είναι αρμόδια για τη διαχείριση των εσόδων και δαπανών.

(στ) Επιτροπή εσωτερικής αξιολόγησης, η οποία αξιολογεί τη λειτουργία του Π.Μ.Σ. και εισηγείται βελτιώσεις της λειτουργίας του.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, οι ως άνω Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας σε συνεργασία με τα μέλη ΔΕΠ, το διοικητικό προσωπικό αναλαμβάνουν τη συνεχή παρακολούθηση, αξιολόγηση και αναθεώρηση του Π.Μ.Σ. Οι διαδικασίες παρακολούθησης και αξιολόγησης περιλαμβάνουν: (α) την εσωτερική παρακολούθηση του προγράμματος σπουδών με τη χρήση κατάλληλων εργαλείων ποιότητας για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων και (β) την εξωτερική παρακολούθηση των επιστημονικών εξελίξεων και ερευνητικών τάσεων, καθώς και των αντίστοιχων προγραμμάτων σπουδών συναφών Τμημάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα αποτελέσματα της παρακολούθησης και αξιολόγησης σε συνδυασμό με την Εσωτερική Αξιολόγηση και την Εξωτερική Αξιολόγηση της Ακαδημαϊκής Μονάδας αποτελούν τα κύρια εισερχόμενα της ανάπτυξης του Στρατηγικού Πλάνου του Τμήματος και της αναθεώρησης του Π.Μ.Σ.

Η Πολιτική Ποιότητας δημοσιοποιείται: (α) σε ειδικό σύνδεσμο στην ιστοσελίδα του Τμήματος (https://msclogistics.ihu.gr/), (β) μέσω ενημέρωσης των υφιστάμενων και νεοεισαχθέντων φοιτητών κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, (γ) μέσω ενημέρωσης σε διαλέξεις, ημερίδες και ενημερωτικές εκδηλώσεις για την προώθηση του ΠΠΣ, (δ) μέσω ενημέρωσης σε επαφές με συνεργαζόμενα Ιδρύματα, εταιρείες, φορείς και οργανισμούς.


© IHU.
Digio Digital Marketing digio-logo